Vysoký príjem soli je spájaný s rakovinou žalúdka
Niekoľko výskumných štúdií spája vysoký príjem soli so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny žalúdka =>Výsledkom bolo zistenie, že vysoký príjem soli zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka až o 68% v porovnaní s ľuďmi, ktorí užívajú menej soli.
Existuje niekoľko hypotéz prečo to je tak:
- Rast baktérií:
Vysoký príjem soli môže prispievať k rastu baktérie Helicobacter pylori a tiež k zvýšeniu koncentrácie kyseliny chlorovodíkovej. To vyvolá zápal žalúdočnej sliznice a vznik žalúdočných vredov, čo zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny žalúdka.
- Poškodenie žalúdočnej sliznice:
Diéta s vysokým obsahom soli môže viesť k vzniku zápalu sliznice žalúdka, čo vystavuje tkanivo žalúdka karcinogénnym (rakovinotvorným) látkam.