Vysoký príjem soli

Vysoký príjem soli je spájaný s rakovinou žalúdka

Niekoľko výskumných štúdií spája vysoký príjem soli so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny žalúdka =>Výsledkom bolo zistenie, že vysoký príjem soli zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka až o 68% v porovnaní s ľuďmi, ktorí užívajú menej soli.

Existuje niekoľko hypotéz prečo to je tak:

  1. Rast baktérií:

  2. Vysoký príjem soli môže prispievať k rastu baktérie Helicobacter pylori a tiež k zvýšeniu koncentrácie kyseliny chlorovodíkovej. To vyvolá zápal žalúdočnej sliznice a vznik žalúdočných vredov, čo zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny žalúdka.

  1. Poškodenie žalúdočnej sliznice:

  2. Diéta s vysokým obsahom soli môže viesť k vzniku zápalu sliznice žalúdka, čo vystavuje tkanivo žalúdka karcinogénnym (rakovinotvorným) látkam.

Ktoré potraviny obsahujú vysoké množstvo soli/sodíka?

  • Väčšina soli, ktorú prijímame, pochádza z jedla skonzumovaného v reštauráciách alebo z balených polotovarov, ktoré si kupujeme v supermarkete.


  • Odhaduje sa, že až 75% soli prijímame z priemyselne spracovaných potravín. Len 25% soli, ktorú prijímame, predstavuje soľ, ktorou si doma alebo v reštaurácii ochucujeme jedlo.