NADBYTOK SOLI

Na tejto stránke sa budeme venovať negatívnym účinkom, ktoré so sebou prináša nadmerná konzumácia soli. Ak by ste však o soli ako takej chceli vedieť viac, neváhajte a pozrite si článok na tému Čo je to soľ?.

Všetkého veľa škodí. Nadmerná konzumácia soli nám môže spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti. Mnoho ľudí nevie, že smrteľná dávka soli pre 70 kg človeka je už 210 g. Odporúčaný denný príjem soli je 23OO miligramov. Ľudia po päťdesiatke, cukrovkári a tí, čo majú problémy so zvýšením krvným tlakom by nemali prekročiť hodnotu 1500 miligramov/deň. Priemerný Američan však príjme denne až 3400 miligramov soli. Dodržať odporúčané hodnoty je ťažke, pretože takmer každý výrobok obsahuje v menšom či väčšom množstve soľ a teda aj sodík.


ZDRAVOTNÉ KOMPLIKÁCIE


Vysoký krvný tlak

Zvýšením príjmom soli dostávame do nášho tela aj vyšší podiel sodíka. Naše obličky problém zaostávajú za nadbytočným množstvom sodíka v krvnom toku. Telo zadržiava vodu, aby sodík rozriedilo. To zvyšuje objem krvi v krvnom obehu, čo znamená viac práce pre srdce a viac tlaku na cievy. S vysokým krvným tlakom sa zvyšujú aj naše šance na infarkt.

Rakovina žalúdka

Rakovina žalúdka je piatou najčastejšou formou rakoviny. Celosvetovo predstavuje rakovina žalúdka tretiu najčastejšiu príčinu smrti a každoročne na ňu zomiera vyše 700-tisíc ľudí. Výskum z roku 2012 zhŕňa výsledky 7 štúdií, ktorých sa zúčastnilo dokopy 268 178 účastníkov. Výsledkom tohto článku bolo zistenie, že vysoký príjem soli skutočne zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka a to až o 68% v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú menej soli.

Obličkové kamene

Vznik obličkových kameňov ovplyvňuje okrem iného aj zvýšený príjem soli. Keďže soľ podporuje vylučovanie vápnika obličkami, zvyšuje tak hladinu vápnika v moči, čo vedie k jeho hromadeniu a následnému vzniku kameňov.

Osteoporóza

Osteoporóza je jedným z najzávažnejších ochorení kostí. Je charakterizovaná znížením obsahu kostnej hmoty a následným znížením kvality kostného tkaniva. Strava bohatá na soľ ochudobňuje organizmus o vápnik, ktorý je pre kvalitu kostí dôležitý, pretože podporuje jeho zvýšené vylučovanie obličkami.


JESŤ MENEJ SOLI?

Ak Vám lekár radí, že je pre Vaše zdravie nevyhnutné znížiť príjem soli, riaďte sa jeho odporúčaním. Ak Vás však netrápia zdravotné ťažkosti a stravujete sa zdravo, nemusíte sa obávať problémov spojených s nadmernou konzumáciou soli, a teda jedlo si môžete za účelom vylepšenia chuti prisoliť. Pre každú potravinu platí, že všetkého veľa škodí, avšak nedostatok soli môže taktiež viesť k vzniku komplikácií. Snažte sa preto udržiavať jej správny pomer v tele a nezachádzať do extrémov.



Zaujala Vás stránka? Prihláste sa na odber newslettera! Meno:

Priezvisko:

Email:



Zdroje informácií a kontakt na autora stránky nájdete tu